Imagine Special

Imagine Fantastic Film Festival

25 oktober t/m 4 november 2023

Imagine is het grootste filmfestival voor de fantastische film in Nederland, met het beste op het gebied van fantasy, horror en sciencefiction. Bij Imagine draait alles om de verbeelding. Ieder jaar probeert het festival het publiek uit te dagen om via de verbeelding na te denken over de toekomst van mens en maatschappij. Hierbij wordt de kracht van de fantastische film gebruikt: deze stelt je namelijk in staat om toekomstige werelden te ontdekken, een andere kijk op de werkelijkheid te ontwikkelen, het onbekende te onderzoeken en daarmee je blik te verruimen.

PROGRAMMA

White Plastic Sky
Special Imagine

White Plastic Sky

Regisseur: Tibor Bánócski, Sarolta Zsabó
Land: Hongarije
Duur: 110

Het is 2123 en de aarde is een woestenij zonder flora of fauna. In dit verdorde land mogen mensen maximaal vijftig jaar leven. Wanneer een jonge vrouw zich vrijwillig aanmeldt om haar leven ver voor haar vijftigste te laten beëindigen, gaat haar man tot het uiterste om dat te voorkomen.

The Sweet East
Special Verwacht

The Sweet East

Regisseur: Sean Price Williams
Land: VS
Duur: 104

Lilian, een rebelse scholiere in South Carolina, zou een kleinkind van Alice, Dorothy en Lolita in het Instagramtijdperk kunnen zijn, dwalend door een Wonderland geregeerd door de Wizard of Bros. Brutaal, onbevreesd en blind voor consequenties navigeert ze zowel het echte leven als sinistere fantastische ontmoetingen alsof het haar socialmediafeed is.

Vermin
Special Imagine

Vermin

Regisseur: Sébastien Vaniček
Land: Frankrijk
Duur: 105

Kaleb (Théo Christine) probeert met het doorverkopen van sneakers vanuit zijn kelder de eindjes aan elkaar te knopen. Tussendoor ruziet hij over het al dan niet verkopen van het appartement van zijn overleden moeder. Op een dag voegt hij een nieuwe achtpotige vriend toe aan zijn exotische collectie – een uiterst giftige spin.

Home Invasion
Special Imagine

Home Invasion

Regisseur: Graeme Arnfield
Land: Verenigd Koninkrijk
Duur: 92

In vier hoofdstukken worden we door het eigenaardige verhaal van de (her)uitvinding van de deurbel gegidst. Via een collage van YouTube-videobeelden waarin mensen Amazon-pakketten stelen, bizarre anti-inbraakfeitjes en een montage van home invasion-films, komen we in een maalstroom van schokkende beelden terecht. Soms geestig, soms angstaanjagend.

Eureka
Special Imagine

1983

Eureka

Regisseur: Nicolas Roeg
Land: VS
Duur: 130

Wie is Jack McCann? Een wanhopige goudzoeker? Een hebzuchtige plutocraat? Een overheersende vader? Een mysterieuze alchemist? In verschillende stadia en tijdperken is McCann steeds een ander figuur, en als hij een bron van goud vindt begint zijn zoektocht naar onsterfelijkheid.

Mad Fate
Special Imagine

Ming On

Mad Fate

Regisseur: Pou-Soi Cheang
Land: Hongkong
Duur: 108

Het is seriemoordenaar vs. jongere vs. gestoorde waarzegger in Soi Cheangs krankzinnige vervolg op Limbo, waarin Hongkong het strijdveld vormt van een gevecht om het antwoord op slechts één vraag: ‘Kan het lot werkelijk bepalen wie als moordenaar geboren wordt en wie als slachtoffer?’

The Roundup: No Way Out
Special Imagine

The Roundup: No Way Out

Regisseur: Sang-yong Lee
Land: Zuid-Korea
Duur: 105

Seven years after the roundup in Vietnam, Ma Seok-do joins a new squad to investigate a murder case. Soon, he finds out this case involves busting a synthetic drug and starts to dig deeper…

When Evil Lurks
Special Imagine

Cuando acecha la maldad

When Evil Lurks

Regisseur: Demián Rugna
Land: Argentinië, VS
Duur: 99

Two brothers find a mutilated corpse near their property and convene with the locals to suss it out. They learn that the odd happenings in their village are the cause of a spirit that’s found its way into a local man waiting for the proper protocols to rid his body of the festering demon. An escape attempt ensues as the film keeps its protagonists on-edge, racing against imminent danger to shake the spirit’s relentless clutches.

Dario Argento Panico
Special Imagine

Dario Argento Panico

Regisseur: Simone Scafidi
Land: Verenigd Koninkrijk
Duur: 98

Dario Argento schrijft weer – maar voor zijn laatste film ditmaal. Voor het eerst gaf hij een documentaireploeg toestemming hem te volgen terwijl hij zich in een afgelegen hotel verschanst om de laatste hand te leggen aan zijn script. Wat volgt is een portret van een opmerkelijke carrière, en een opmerkelijk leven!

Bitten
Special Imagine

La Morsure

Bitten

Regisseur: Romain de Saint-Blanquat
Land: Frankrijk
Duur: 90

De 17-jarige Françoise (Léonie Dahan-Lamort) gelooft in wat haar dromen en haar pendule haar voospellen – deze avond zal haar laatste zijn. Onbevreesd accepteert ze deze voorbode. Samen met haar vriendin Delphine ontsnapt ze uit hun katholieke kostschool om naar een griezelig verkleedfeest te gaan. Daar ontmoet ze de 200-jarige Christophe (Maxime Rohart).

The Wait
Special Imagine

The Wait

Regisseur: Francisco Javier Gutiérrez
Land: Spanje
Duur: 99

De oudere jager Eladio heeft een baan geaccepteerd als de opzichter van een groot jagerslandgoed in Andalusië, waar hij met zijn vrouw en zoontje gaat wonen. Van de steenrijke eigenaar Don Francisco krijgt hij strikte instructies, en als hij die onder druk negeert, is een tragedie onvermijdelijk.

The Invisible Fight
Special Imagine

The Invisible Fight

Regisseur: Rainer Sarnet
Land: Estland
Duur: 115

Rafael (Ursel Tilk) houdt van Black Sabbath, kungfu en andere coole dingen die verboden zijn in de Sovjet-Unie in de jaren zeventig. Zijn missie? De felbegeerde vechtsport onder de knie krijgen. Zijn leermeesters? Die vindt hij… in een klooster. Zijn toenemende bekwaamheid roept vragen op. Zou hij wellicht ‘de uitverkorene’ kunnen zijn?

The Universal Theory
Special Imagine

The Universal Theory

Regisseur: Timm Kröger
Land: Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland
Duur: 118

Begin jaren zestig komt een groep mensen bijeen in de Zwitserse Alpen voor wat een revolutionair congres over kwantummechanica lijkt te zijn. We volgen promovendus Johannes (Jan Bülow) door een krankzinnig labyrint van verdwijningen, moorden en romances, die allen ontrafelen tot één magistraal raadsel gemaakt van hallucinaties en melancholische poëzie.

Kubi
Special Imagine

Kubi

Regisseur: Takeshi Kitano
Land: Japan
Duur: 130

Japan, de 16de eeuw. Terwijl veldheer Oda Nobunaga probeert Japan te verenigen onder zijn vlag, begint een van zijn generaals een opstand tegen hem, om vervolgens spoorloos te verdwijnen. Nobunaga schakelt zijn andere generaals in en begint een klopjacht op de verrader met de belofte dat de dapperste zijn opvolger wordt.

The Boy and the Heron
Special Studio Ghibli

The Boy and the Heron

Regisseur: Hayao Miyazaki
Land: Japan
Duur: 124
De Volkskrant

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vluchten de jonge Mahito en zijn vader naar het platteland. De jongen rouwt om zijn moeder, die bij een brand is omgekomen. Wanneer zijn vader hertrouwt, brengt dit Mahito tot wanhoop. Een ontmoeting met een geheimzinnige reiger werpt een heel nieuw licht op zijn leven en verleden.

 • Kijkwijzer 9
 • Eng
The Exorcist
Special Imagine Klassieker

1973

The Exorcist

Regisseur: William Peter Blatty
Land: VS
Duur: 122

Chris MacNeill is bezorgd: haar 12-jarige dochter Regan gedraagt zich vreemd – spreken in tongen, verontrustend gedrag – maar dokters weten niet wat er mis is. De plaatselijke priester Damien vermoedt dat het meisje bezeten is door de Duivel en wendt zich tot het Vaticaan voor toestemming om een exorcisme uit te voeren.

 • Kijkwijzer 16
 • Eng
 • Geweld
 • Groftaalgebruik
Brainstorm
Special Imagine

1983

Brainstorm

Regisseur: Douglas Trumbull
Land: VS
Duur: 106

Voordat de wereld kennismaakte met Steve Jobs, creëerde Douglas Trumbull zijn magnum opus waarin hij de hightechindustrie afzette tegen een intrinsiek netwerk van precaire onderlinge afhankelijkheden. Met inachtneming van onverzadigbare nieuwsgierigheid, ontwerpprincipes en verschillende belangengroepen, ontwikkelt een researchgroep een technologie die de overdracht van ervaringen mogelijk maakt en het echte leven zelfs kan overstijgen.

180 Degree Rule
Special Imagine

180 Degree Rule

Regisseur: Farnoosh Samadi
Land: Iran
Duur: 83

Tegen de wil van haar man vertrekt Sara met haar jonge dochter naar een familiebruiloft op het Iraanse platteland. Gruwelijke ontwikkelingen zetten de situatie op scherp.

Kennedy
Special Imagine

Kennedy

Regisseur: Anuragh Kashyap
Land: India
Duur: 142

Uday Shetty is een voormalig rechercheur, jarenlang dood gewaand na een schietpartij. Hij leeft een verborgen leven als huurmoordenaar onder de naam Kennedy en knapt het vuile werk op voor corrupte zakenlui en zijn vroegere politiechef. Maar gaandeweg wordt duidelijk dat Uday ook werkt aan zijn eigen wraak.

The Coffee Table
Special Imagine

The Coffee Table

Regisseur: Caye Casas
Land: Spanje
Duur: 92

‘De (lelijke) koffietafel wel of niet kopen’. Dit dilemma klinkt misschien nogal arbitrair, maar de keuzes die we maken in het leven kunnen vaak onvoorspelbare gevolgen hebben. Voor Jesus en Maria, een kibbelend stel met een pasgeboren baby, zal dit een harde les worden.

Conann
Special Imagine

Conann

Regisseur: Bertrand Mandico
Land: België
Duur: 105

De hond Rainer (Elina Löwensohn) begeleidt ons door een transcendentaal, alchemistisch verhaal over kunst, liefde, identiteit en dood. De kronieken van Conann (Claire Duburcq, Sandra Parfait, Agata Buzek, Nathalie Richard, Françoise Brion): een deviant, barbaar en koningin die we volgen door de eeuwen heen, van het Soemerische tijdperk tot in de toekomst.

Robot Dreams
Special

Robot Dreams

Regisseur: Pablo Berger
Land: Spanje, Frankrijk
Duur: 96
NRC

Robot Dreams is een unieke en lieve film vol met humor, vriendschap en nostalgische popcultuur. In het New York van de jaren ’80 wordt de vriendschap tussen Dog en Robot op de proef gesteld in dit hartverwarmende avontuur. Voor jong én oud.

 • Kijkwijzer 6
 • Eng
Dream Scenario
Special Verwacht

Dream Scenario

Regisseur: Kristoffer Borgli
Land: VS
Duur: 102
The Guardian

Paul (Nicolas Cage) is een ongelukkige professor en familieman, die hunkert naar erkenning. Zijn leven wordt op zijn kop wordt gezet wanneer miljoenen vreemden hem plotseling in hun dromen zien opduiken. Hij wordt onmiddellijk een beroemdheid, maar die nieuwe status komt onder druk te staan als de dromen nachtmerries worden.

 • Kijkwijzer 16
 • Geweld
 • Groftaalgebruik
Concrete Utopia
Special Imagine

Concrete Utopia

Regisseur: Um Tae-hwa
Land: Zuid-Korea
Duur: 130

Nadat Seoul verwoest is door een enorme aardbeving, komen de overlevenden bijeen in de Hwang-Goong Appartementen, het enige gebouw dat nog overeind staat. Door te improviseren en alle beschikbare capaciteiten te gebruiken proberen ze zich te schikken in de situatie. Wanneer het toenemende aantal overlevenden echter een bedreiging vormt voor de oorspronkelijke bewoners van het appartementencomplex, gaan zij over tot extreme maatregelen.

Restore Point
Special Imagine

Restore Point

Regisseur: Robert Hloz
Land: Tsjechië
Duur: 100

In het Europa van 2041 hebben alle burgers – met behulp van technologie – het recht op een extra leven na een gewelddadige dood. Een ambitieuze detective ontdekt na een dubbele moord dat slechts een van de twee een nieuw leven kan krijgen. Ze gaat op zoek naar de toedracht.

Kids vs. Aliens
Special Imagine

Kids vs. Aliens

Regisseur: Jason Eisener
Land: Canada
Duur: 75

Op een highschool verandert een feest buiten schooltijd in een gevecht op leven en dood wanneer aliens de aarde binnenvallen en onze enige hoop om niet uitgeroeid te worden bestaat uit vier grofgebekte kinderen en hun slinkse (en gewelddadige!) tactieken. Eén ding is zeker: dit gevecht zullen die barbaarse buitenaardse indringers niet snel vergeten!

Perpetrator
Special Imagine

Perpetrator

Regisseur: Jennifer Reeder
Land: VS
Duur: 101

De getroebleerde tiener Jonny (Kiah McKirnan) wordt door haar tante Hildie (Alicia Silverstone) onder de hoede genomen en naar een strenge privéschool gestuurd. Net als ieder tienermeisje ondergaat ze een lichamelijke transformatie. Maar niet als ieder tienermeisje heeft haar metamorfose te maken met een heksachtige, hyperempathische superkracht.

The Lawnmower Man
Special Imagine

1992

The Lawnmower Man

Regisseur: Brett Leonard
Land: VS
Duur: 108

Het enige waar Jobe (Jeff Fahey) goed in is, is grasmaaien. Eerst is hij nog een vriendelijke, beetje sullige man, maar al snel verandert hij een megalomaan die erop gefixeerd is de wereld te veroveren. Deze transmutatie is het resultaat van Dr. Angelo’s (een knappe, jonge Pierce Brosnan) geavanceerde VR-technologie. Een jammerlijk mislukt wetenschappelijk experiment.

Vourdalak
Special Imagine

Vourdalak

Regisseur: Adrien Beau
Land: Frankrijk
Duur: 90

Wanneer een jonge markies tijdens een missie voor de koning van Frankrijk in een bos verdwaalt, ontmoet hij een mysterieuze vrouw die hem uitnodigt om bij haar thuis te schuilen. Zijn bezoek verandert al snel in een nachtmerrie, wanneer de patriarch van de Gorcha-familie thuiskomt.

Falling Stars
Special Imagine

Falling Stars

Regisseur: Gabriel Bienczycki, Richard Karpala
Land: VS
Duur: 80

Drie broers en een vriend reizen af naar de woestijn, op zoek naar de overblijfselen van een vermoorde heks. Wanneer de jongste broer per ongeluk wat bier morst, halen ze meer naar boven dan ze willen. Ze ontketenen een eeuwenoude vloek, die vóór zonsopgang moet worden verbroken.

Satan Wants You
Special Imagine

Satan Wants You

Regisseur: Sean Horlor, Steve Adams
Land: Canada
Duur: 89

Satan Wants You gaat terug naar de Satanic Panic van de jaren tachtig en het boek waar alles ooit mee begon. “Michelle Remembers”, het geesteskind van psychiater Lawrence Pazdur en zijn patiënt Michelle Smith, is een (uiterst onethische) biografie over hervonden herinneringen in therapie, barstensvol ontvoeringen, magische rituelen en satanisme. All the good stuff.

Under the Shadow
Special Imagine

2016

Under the Shadow

Regisseur: Babak Anvari
Land: Groot-Brittannië, Jordanië, Qatar
Duur: 84

Tijdens de Irak-Iranoorlog leeft de jonge moeder Shideh temidden van chaos. Haar man werkt als dokter in de oorlog en ze moet haar dochter alleen opvoeden. Wanneer een raket hun flatgebouw raakt, wordt Shideh ziek. Ze raakt ervan overtuigd dat de onontplofte raket vervloekt is. Een zenuwslopende, feministische horrorfilm.

Monolith
Special Imagine

Monolith

Regisseur: Matt Vesely
Land: Australië
Duur: 94

Lilly Sullivan, een in ongenade gevallen journalist op zoek naar zowel de waarheid als een glorieuze comeback, stuit op misschien wel het meest spectaculaire verhaal ooit. Een vreemd artefact is slechts het beginpunt van iets dat potentieel de toekomst van de gehele mensheid zou kunnen veranderen.

You’re Not Me
Special Imagine

You’re Not Me

Regisseur: Marisa Crespo, Moises Roméra
Land: Spanje
Duur: 98

Na een jarenlange afwezigheid keert Aitana terug voor een verrassingsbezoek aan haar ouders, vlak voor kerstmis. Daar wacht een nog grotere verrassing: haar plaats is ingenomen door een vreemde die haar kleren draagt, in haar bed slaapt en als een dochter wordt behandeld. Gekwetst en jaloers gaat zij op onderzoek uit.

River
Special Imagine

River

Regisseur: Junta Yamaguchi
Land: Japan
Duur: 86

Vlakbij de Kibune-rivier draait de tijd elke twee minuten terug…. Het personeel en de gasten… Vlakbij de Kibune-rivier draait de tijd elke twee minuten terug. Het personeel en de gasten van de Fuijiya Inn… Vlakbij de Kibune-rivier draait de tijd elke twee minuten terug. Het personeel en de gasten van de Fuijiya Inn proberen uit de tijdlus te breken.

UFO Sweden
Special Imagine

UFO Sweden

Regisseur: Victor Danell, Crazy Pictures
Land: Zweden
Duur: 115

Denise is een rebelse tiener die ervan overtuigd is dat haar vader tien jaar eerder is ontvoerd terwijl hij probeerde om het bestaan van buitenaards leven te bewijzen. Met hulp van een plaatselijke UFO-groep zoekt ze naar aanwijzingen om met hem herenigd te worden. Maar dat is niet zonder risico.

Vincent Must Die
Special

Vincent Must Die

Regisseur: Stephan Castang
Land: Frankrijk, België
Duur: 90

Op een dag, totaal onverwacht, wordt Vincent op zijn werk aangevallen door een stagiair. Vincent mag dan misschien geen heilige en een beetje een sukkel zijn, maar dit was nergens voor nodig. Hij is verbijsterd. Wat hij niet weet is dat het ergste nog moet komen – al snel is Vincent HET doelwit.

Subtraction
Special Imagine

Subtraction

Regisseur: Mani Haghighi
Land: Iran, Frankrijk
Duur: 107

Vanuit haar auto op de straten van regenachtig Teheran spot de jonge Farzaneh een man die als twee druppels water lijkt op haar echtgenoot. Ook haar man stuit onverwacht op háár dubbelganger. In deze razend spannende thriller is niets wat het lijkt en wordt alle identiteit in twijfel getrokken.

Home Sweet Home: Where Evil Lies
Special Imagine

Home Sweet Home: Where Evil Lies

Regisseur: Thomas Sieben
Land: Duitsland
Duur: 84

Terwijl haar man Viktor in de stad aan het werk is, inspecteert de hoogzwangere Maria het landhuis dat zij willen exploiteren als bed & breakfast. Terwijl de schemering inzet, keert het prachtige huis zich tegen zijn eigenaar. Als Maria hulp zoekt bij haar schoonvader, doet ze een onthutsende ontdekking.

Divinity
Special Imagine

Divinity

Regisseur: Eddie Alcazar
Land: VS
Duur: 88

Voortbordurend op het werk van zijn vader vindt Jaxxon Pierce de formule voor een onsterfelijkheidsserum. Dit verandert de wereld in een woestenij van geatomiseerde, kerngezonde mensen die enkel op hun eigen genot gericht zijn. Wanneer twee akelig op elkaar lijkende inbrekers zijn huis binnendringen, wordt Pierce geconfronteerd met monsters die hij zelf gecreëerd heeft.

Chess of the Wind
Special Imagine

1976

Chess of the Wind

Regisseur: Mohammad Reza Aslani
Land: Iran
Duur: 90

Nadat de matriarch van een decadente, aristocratische familie in het Iran van de jaren twintig overlijdt, smeden familieleden, een bediende en een verpleegster snode plannen rondom de erfenis van het familiefortuin. Daarbij gunnen ze elkaar het licht in de ogen niet. Een spannend en bloedmooi gotisch moordmysterie vol hebzucht, nijd en geweld.

Riddle of Fire
Special Imagine

Riddle of Fire

Regisseur: Weston Razooli
Land: VS
Duur: 100

Wat hebben kinderen ervoor over om met hun nieuwe videogame te kunnen spelen? Als Hazel, Jodie en Alice erachter komen dat mama een nieuw wachtwoord op hun tv heeft geïnstalleerd, smeken ze haar om de code. “Ik geef hem jullie onder één voorwaarde. Breng me een bosbessentaart.”

Spoorloos
Special

Spoorloos

Regisseur: George Sluizer
Land: Nederland
Duur: 107

Tijdens een tussenstop bij een benzinestation op weg naar Frankrijk verliest Rex Saskia, die de laatste tijd gekweld werd door een terugkerende droom, uit het oog. Saskia verdwijnt spoorloos, waardoor Rex in een maalstroom van speculaties terechtkomt en uiteindelijk in een zorgvuldig door Saskia’s ontvoerder geweven spinnenweb belandt.

 • Kijkwijzer 12

Virtual Reality

Gargoyle Doyle
Special Imagine

In a hilarious saga spanning centuries, two unlikely companions, Doyle the perpetually grumpy gargoyle and Chet the unrelenting chatterbox of a metal rain gutter, find themselves stuck together at the back of the cathedral, akin to enduring an annoying neighbour on a never-ending transcontinental flight.

VR Showcase
Special Imagine

Met o.a. Flow, All that remains & The First Ingredient: Tales From Soda Island – ch. 7

Origen
Special Imagine

Origen is a poetic and trippy journey into the beating heart of the Amazon Rainforest, from the first person perspective. Sinking into the humid, pulsating viscera of the land, we are guided by a mythological boa snake who leads us along the way paved with memories, teachings, and stories of Shipibo origins.

The Imaginary Friend
Special Imagine

The Imaginary Friend is a surrealistic immersive experience allowing you to enter the role of a product of imagination of eight-year-old Daniel, conjured to help him fight demons feeding off his grief.

Jailbirds
Special Imagine

Jailbirds is a fantastic tale based on the visual universe of Philippe Foerster, Belgian author of black poetry comics, which feels like a particularly dark variation on The Shawshank Redemption with redemption nowhere in sight.