Special
Prikkelarm films kijken in samenwerking met Leven met Dementie

DEM!

De films in dit programma zijn speciaal uitgekozen voor bezoekers met dementie. Tijdens de voorstellingen blijven de zaallichten branden, staat het geluid zachter en zal er begeleiding aanwezig zijn in de zaal.

Ook als je dementie hebt ben je nieuwsgierig, ervaar je emoties, heb je herinneringen en weet je waar je van houdt. Dus wil je naar de film of het theater, een museum bezoeken, deelnemen aan een workshop of interessante mensen ontmoeten. Je wil meedoen! De FilmHallen presenteert in samenwerking met Leven met Dementie DEM!

Met wat extra aandacht en door rekening te houden met dementie biedt DEM! cultuur, kunst en belevenissen die voor iedereen aantrekkelijk zijn.  Zo kun je met dementie uitgaan of je interesses volgen, ook samen met je partner, familielid, vriend of mantelzorger.

Leven met dementie werkt verder samen met o.a. de Meervaart, ITA, Stedelijk Museum, Rijksmuseum en andere kunst- en cultuurorganisaties en start in het najaar van 2021 met film en theater. Kijk voor het gehele aanbod op de website van Leven met dementie.

Samen de dementievriendelijke stad
Het aantal mensen met dementie zal de komende jaren flink door stijgen. Van 9000 Amsterdammers op dit moment naar 13000 in 2030. Het aantal mantelzorgers stijgt mee. De consequentie is dat mensen met dementie langer thuis moeten blijven wonen. De belasting voor de mantelzorger (partner, kind, vriend, familielid of buren) neemt toe en het er dreigt meer isolement. Terwijl uit onderzoek blijkt dat iemand met dementie wel veel vergeet of niet meer weet wat voor dag het is, maar wel enorm kan genieten en gestimuleerd wordt als het geheugen wordt aangesproken op een interesse of passie. Combiwel Buurtwerk draagt bij aan de ontwikkeling van een dementievriendelijke stad met een breed pallet aan activiteiten, dagbesteding, ondersteuning en belevenissen. Lees meer op https://levenmetdementie020.nl/.

Foto’s door: Rob Godfried (alle rechten voorbehouden).