aan het laden...
Special Klassieker
On The Waterfront en A Streetcar Named Desire

Focus: Elia Kazan | Marlon Brando

4 t/m 30 april 2024

Een van de grootste filmsterren aller tijden, de legendarische Marlon Brando zou op 3 april 2024 zijn 100ste verjaardag hebben gevierd. Om dit te vieren vertonen we twee fantastische klassiekers vanaf 4 april tot het einde van de maand: On The Waterfront en A Streetcar Named Desire. Deze klassiekers zijn de beste voorbeelden van de bijzondere artistieke samenwerking tussen Marlon Brando en de meesterregisseur Elia Kazan. Deze samenwerking tussen Elia Kazan en Marlon Brando is begonnen bij de befaamde Actors Studio waarvan Kazan één van de drie oprichters was. Actors Studio begon als een plek waar theaterkunstenaars privé konden samenkomen om nieuwe en diepere verbanden met het werk te verkennen. De oprichters, een groep acteurs, schrijvers en regisseurs, waren toegewijd aan het herdefiniëren van de kunst van het acteren en aan het ontwikkelen van een reeks technieken die een acteur zou kunnen gebruiken om te improviseren. De workshop werd de krachtigste invloed op het Amerikaanse acteren in de 20e eeuw en bedient nog steeds nieuwe generaties acteurs die zich inzetten voor hetzelfde ideaal.

On the Waterfront
Special Klassieker

1954

On the Waterfront

Regisseur: Elia Kazan
Land: VS
Duur: 108

Met Marlon Brando in topvorm en een iconische muziekscore van Leonard Bernstein won Elia Kazans legendarische elegie aan de Amerikaanse corruptie, verlossing en gemiste kansen de Academy Awards van 1955 met acht Oscars. Dankzij een nieuwe restauratie heeft deze klassieker er nog nooit zo goed uitgezien.

  • Alle leeftijden
A Streetcar Named Desire
Special Klassieker

1952

A Streetcar Named Desire

Regisseur: Elia Kazan
Land: VS
Duur: 122

A Streetcar Named Desire vertelt het verhaal van het fragiele sentimentalisme van een vrouw die haar zus bezoekt om vervolgens genadeloos te worden beschimpt door haar kinderlijke zwager. Tennessee Williams baseerde zijn scenario op Oscar Sauls bewerking van Williams’ eigen Pulitzer Prize-winnende toneelstuk dat zich afspeelt in een groezelige buurt in New Orleans.

  • Kijkwijzer 12
  • Geweld