Klassieker

A Streetcar Named Desire

1952
Tickets zo 21 apr
zo 21 apr
13:15 No subs
ma 22 apr
18:30 No subs
di 23 apr
18:30 No subs
Kies een datum
  • Kijkwijzer 12
  • Geweld

Let op: A Streetcar Named Desire is niet ondertiteld.

Credits

Land
VS
Taal
Engels
Ondertitels
geen
Speeltijd
122
Regie
Elia Kazan
Jaar
1952
Cast
Vivien Leigh, Marlon Brando, Kim Hunter

Storyline

Blanche DuBois gaat op bezoek bij haar jongere, zwangere zus Stella en diens echtgenoot Stanley in New Orleans. Stanley mag Blanche niet, en begint meteen informatie in te winnen over een huis dat nagelaten is aan de zussen.

A Streetcar Named Desire vertelt het verhaal van het fragiele sentimentalisme van een vrouw die haar zus bezoekt om vervolgens genadeloos te worden beschimpt door haar kinderlijke zwager. Tennessee Williams baseerde zijn scenario op Oscar Sauls bewerking van Williams’ eigen Pulitzer Prize-winnende toneelstuk dat zich afspeelt in een groezelige buurt in New Orleans. Deze klasseker kreeg 12 Academy Award-nominaties (waaronder die voor beste film, beste regisseur, beste acteur (Marlon Brando) en beste scenario), en won er vier, waaronder die voor beste actrice (Vivien Leigh), beste vrouwelijke bijrol (Kim Hunter) en beste mannelijke bijrol. (Karl Malden).

Deze versie bevat drie minuten aan beeldmateriaal dat uit de definitieve releaseversie uit 1951 is verwijderd op verzoek van de productiecode. Het materiaal werd verloren gewaand totdat het begin jaren negentig werd herontdekt.