Samsara

De Volkskrant
Tickets Vandaag
Vandaag
13:45 18:50
Morgen
13:45 18:50
zo 25 feb
13:45 18:50
Kies een datum
  • Kijkwijzer 16

Credits

Land
Spanje, Laos
Taal
Swahili, Laotiaans
Ondertitels
Nederlands
Speeltijd
113
Regie
Lois Patiño
Cast
Amid Keomany, Juwairiya Idrisa Uwesu, Simone Milavanh

Storyline

Samsara is een Sanskrietwoord dat verwijst naar de cyclus van geboorte, leven, dood en reïncarnatie. Patiño’s film gaat van de tempels van Laos naar de stranden van Zanzibar en begeleidt een ziel op doorreis van het ene lichaam naar het andere.

In Laos wonen en studeren tientallen monniken in prachtige boeddhistische tempels. Elke dag steekt een jonge monnik de rivier over om een oude vrouw een tekst voor te lezen die als leidraad dient voor het vinden van de weg naar het hiernamaals. Wanneer de vrouw sterft, begint haar geest een zintuiglijke reis naar reïncarnatie in een volgend lichaam. Om de reis te voltooien, moet je je te laten meeslepen door licht en geluid. Met een wervelwind van geluiden en kleuren, flitsend in verschillende snelheden, bombardeert Patiño de zintuigen van de kijker op een bijzondere en indrukwekkende manier. In het tweede deel van de film bevinden we ons in Zanzibar, Tanzania waar de Islam op een andere manier omgaat met geboorte, leven, dood en reïncarnatie.

"Betoverend. Een unieke belevenis"
De Volkskrant
"Vraagt de ogen te sluiten én laat je trippen"
NRC

"Dit is een spiritualiteit die religies overstijgt"

De Filmkrant sprak filmmaker Lois Patiño over het tegelijk realistische en meditatieve 'Samsara': "Ik wilde de spiritualiteit laten zien in het dagelijks leven, ook in relatie met het landschap."

Lees verder