Special
Met nagesprek en mini-concert van Ellen ten Damme

Negen koffers

Deze film is onderdeel van Cineblend Café: een terugkerende documentaire avond over culturele diversiteit in de FilmHallen en in Café Belcampo. Na afloop van de vertoning van Negen Koffers is er een nagesprek in Belcampo met regisseur Marieke Rodenburg en Ellen ten Damme onder leiding van Maurice Swirc en een mini-concert van Ellen ten Damme.

Credits

Speeltijd
57
Regie
Marieke Rodenburg

Storyline

In de documentaire ‘Negen Koffers’ neemt Ellen ten Damme ons mee op reis naar het verhaal van Jacques en Jossy Halland, twee Joodse varieté-artiesten en beroepsnomaden, die na jarenlange omzwervingen en optredens in het buitenland het laatste Jiddische theater van West-Europa opzetten in het naoorlogse Amsterdam: het huiskamertheatertje Lilalo. 

Het Lilalo theater in de De Clerqstraat, op de hoek met de Aagje Dekenstraat, was en is voor velen een begrip. Waar nu een kapper is gevestigd, was toen een piepklein huiskamer theater, waar tot de sluiting in 1982, zowel Jiddische liederen als Franse chansons en liederen van Bertolt Brecht gezongen werden door Jossy Halland, aan elkaar gepraat en begeleid op de piano door haar man Jacques. De droom van Jacques en Jossy was om hun Jiddische liederen naar een groot publiek te brengen.

Ellen ten Damme wil nu hun droom verwezenlijken. We zien Ellen in de documentaire de liedjes van de Hallands zingen. Ook bezoekt ze de plek in Frankrijk waar Jacques in het verzet zat en vertolkt ze in Carré uiteindelijk het prachtige lied Papirosen.