Geographies of Solitude

De Volskkrant
2023

Credits

Land
Canada
Taal
Engels
Ondertitels
Nederlands
Speeltijd
103
Regie
Jacquelyn Mills
Jaar
2023
Cast
Zoe Lucas

Storyline

Ter hoogte van Nova Scotia, Canada, ligt Sable island. Een kleine oase. Er wonen verwilderde paarden, vogels, enorme aantallen zeehonden en Zoe Lucas, die er al meer dan veertig jaar in haar eentje woont. Zoe observeert met bijna religieuze toewijding elk detail van het eilandleven; van de paarden tot het kleinste insect. Vol passie deelt ze hoe de dood van een paard leidt tot een uitbarsting van nieuw leven en voedsel voor toekomstige generaties. Ze verzamelt het afval wat aanspoelt en rubriceert het in verbijsterend specifieke categorieën en hoeveelheden. Het resultaat is van een vervreemdende en wonderbaarlijke schoonheid.

Regisseur Jacquelyn Mills deelt met Zoe Lucas een buitengewoon esthetische gevoel voor detail, kleur en leven. Met speciale contactmicrofoons vangt ze het geluid van een mier die loopt of een kruipende slak. “music made by Sable island snail”. Ze ontwikkelt stukken film in zeewier en belicht ze onder een prachtige sterrenhemel. “We will never love nor save what we do not experience as sacred.” was het motto van Jacquelyn Mills bij het maken van deze film. Waar Screen International in haar review bij aansluit met: “live lightly on the earth, and with love”.

Geographies of Solitude is een adembenemende film over een betoverend eiland, middenin de Atlantische Oceaan, waar een vrouw al meer dan 40 jaar in haar eentje woont. Een magische wereld waarin je wordt ondergedompeld; door zijn wonderschone beelden en de intieme, overweldigende geluiden van de beestjes, het gras wat klinkt als “being in a green ocean”, het spookachtige huilen van de zeehonden en de altijd aanwezige wind.

"Betoverend, weemoedig, frustrerend en ontroerend: Geographies of Solitude knispert van het bedreigde leven, tot de filmstrook aan toe."
De Volskkrant
"Naast een natuurfilm over een vrouw die al veertig jaar een solitair bestaan leidt op Sable Island is ‘Geographies of Solitude’ een experimentele film die de natuur gebruikt om beeld en muziek te maken"
NRC