met Jan Baeke en Erik Lindner

Film en Literatuur: Maixabel

Dinsdag 4 oktober presenteren we in samenwerking met Uitgeverij van Oorschot Literatuur en Film: Maixabel. Na de exclusieve vertoning van deze Baskische film (met Engelse ondertitels) gaat dichter en filmkenner Jan Baeke in gesprek met Erik Lindner, auteur van de roman 51 manieren om de liefde uit te stellen (Van Oorschot) die zich afspeelt in San Sebastián.

Credits

Land
Spanje
Taal
Spaans
Ondertitels
Engels
Speeltijd
115
Regie
Icíar Bollaín
Cast
Blanca Portillo, Luis Tosar, María Cerezuela

Storyline

Iciáir Bollaín maakte na enkele rollen als actrice haar filmdebuut met Hola ¿estás sola?, in 1995 een kleine hit in de Nederlandse filmhuizen. Bollaín is verwant aan regisseurs als Ken Loach en Mike Leigh, haar realistische films geven een inkijk in sociale en menselijke drama’s. Tu doy mes ojos (2003) is een serene en indringende film die huiselijk geweld en het Spaanse machismo aan de kaak stelt. In También la lluvia (2010) gaat een jonge bevlogen regisseur naar Bolivia om het verhaal van Columbus vanuit het perspectief van native americans te vertellen, dat wordt hem als Spanjaard niet in dank afgenomen en de realiteit van de opstand tegen de privatisering van het drinkwater wint het van de voorgenomen plannen. Iciaír Bollaín is uiteindelijk het grote verhaal over haar eigen ‘Heimat’, Baskenland.

In de roman 51 manieren om de liefde uit te stellen ontmoet een Nederlandse journalist die onderzoek doet naar de onafhankelijkheidswens van de Basken in een bar in San Sebastián een vrouw die naar hem zwaait. Hij besluit haar te volgen en raakt verwikkeld in een affaire die hem dicht tot de kern van de problematiek brengt, maar ook de mogelijkheid ontneemt er een artikel over te schrijven. Zij is visagiste van speelfilms die hem telkens andere verhalen vertellen. Er ontspint zich een hartstochtelijke verhouding waarin taal van secundair belang lijkt. 51 manieren om de liefde uit te stellen is een boek over film, over een vrouw die haar leven eraan wijdt de schoonheid van anderen te accentueren en zelf achter de schermen te blijven.

Over de sprekers

Erik Lindner (1968) is dichter en romancier. Hij debuteerde in 1996 met Tramontane en publiceerde zes bundels. De in het Engels vertaalde keuze uit zijn werk Words are the Worst is genomineerd voor de Derek Walcott Poetry Prize 2022. In 2013 verscheen zijn debuutroman Naar Whitebridge, een filmisch portret van een jongen van 13 die op een Schots Estate verblijft met zijn zieke moeder. De Duitse vertaling van zijn gedichten Nach Akedia was in 2014 een aanbeveling van de Duitse Akademie für Sprache und Dichttung. Erik Lindner was jarenlang werkzaam als literatuur adviseur van de Jan van Eyck Academie. In 2018 was hij lid van de internationale jury van het poëziefilmfestival Zebra (Berlijn/Münster). 51 manieren om de liefde uit te stellen is zijn tweede roman en verscheen bij Van Oorschot.

Jan Baeke is dichter, vertaler, programmamaker en maker van poëziefilms. Publiceerde inmiddels tien poëziebundels, Zijn bundel ‘Groter dan de feiten’ (2007) werd genomineerd voor de VSB Poëzieprijs. Met de bundel ‘Seizoensroddel’ (2015) won hij de Jan Campertprijs 2016. Zijn meest recente bundel is ‘Het verkeerde hart’ (De Bezige Bij, 2022). Hij werkt sinds 2010 als programmamaker en festivalprogrammeur bij Poetry International in Rotterdam. Daarvoor werkte hij in diverse functies bij Eye Filmuseum waar hij het concept ‘35mmPoem’ ontwikkelde, een serie voorstellingen waarin stomme film van een speciaal door dichters geschreven live gesproken soundtrack werd voorzien. Sinds 2006 maakt hij, samen met beeldend kunstenaar en componist Alfred Marseille, onder de naam Public Thought, poëziefilms, soundpieces en installaties. Voorbeelden daarvan zijn te vinden op http://publicthought.net/ .