Tapis Rouge

Prix Tapis Rouge 2022

De Tapis Rouge-prijs wordt uitgereikt aan de beste verfilming van een Franstalig boek. Pierre Assouline, de voorzitter van de jury kiest samen met het Tapis Rouge team uit zes boeken en films. De jury bestaat uit persoonlijkheden uit de film en literatuurwereld in Nederland en Frankrijk. De jury beslist in oktober tijdens een vergadering welk boek en film de prijs moeten winnen. Tijdens een feestelijke avond wordt de Prijs uitgereikt en de winnende film vertoond.

Genomineerde films buiten de officiële selectie

Avec amour et acharnement

Avec amour et acharnement

Regisseur: Claire Denis
Land: Frankrijk
Duur: 116
NRC

Sara (Juliette Binoche) en Jean (Vincent Lindon) zijn verliefd, ze wonen al een paar jaar samen. Op een ochtend loopt Sara haar vroegere minnaar François (Grégoire Colin), tegen het lijf, dezelfde François die haar aan Jean heeft voorgesteld, dezelfde François die ze zonder aarzelen voor Jean heeft verlaten.

  • Kijkwijzer 12
  • Geweld
  • Groftaalgebruik
  • Seks
Ils sont vivants

Ils sont vivants

Regisseur: Jérémie Elkaïm
Land: Frankrijk

Béatrice – sinds kort weduwe – leeft samen met haar zoon en haar moeder. Haar ontmoeting met Mokhtar, een Iraanse onderwijzer die clandestien in Europa is aangekomen, verstoort haar dagelijks leven en haar overtuigingen. Uit liefde voor hem moet ze de vooroordelen van haar omgeving en de wetten van haar land tarten. 

De juryleden

De winnende film wordt gekozen door een jury bestaande uit Franse en Nederlandse persoonlijkheden uit de wereld van de cinema en de literatuur.

ontmoet de juryleden

De juryleden