Oasis Knebworth 1996 - De FilmHallen
Documentaire Kunst en cultuur
Concertregistratie

Oasis Knebworth 1996

VPRO Cinema

  Let op: Oasis Knebworth 1996 bevat beelden die invloed kunnen hebben op mensen met lichtgevoelige epilepsie of een andere vorm van fotosensitiviteit.

  Taal Engels / Ondertitels Nederlands / Speeltijd 108 minuten


  Regie Jake Scott / Cast Noel Gallagher (Zichzelf), Liam Gallagher (Zichzelf)

  "Uitmuntende documentaire. Tijdens het ‘Woodstock van de jaren negentig’ zagen maar liefst 250.000 fans hoe vier jongens uit de council estates van Manchester op de absolute toppen van hun kunnen speelden."
  VPRO Cinema

  Op 10 en 11 augustus 1996 kwamen 250.000 jonge muziekfans samen in Knebworth Park, om Oasis te zien optreden in twee recordbrekende, tijdperk-bepalende shows. De concerten waren binnen een dag uitverkocht: maar liefst 2,5 miljoen mensen (2% van de gehele Britse bevolking!) probeerden tickets te kopen. De optredens kwamen in een tijd waarin het Verenigd Koninkrijk langzaam maar zeker uit een lange recessie kroop. Een golf van vertrouwen in eigen kunst en cultuur, die de naam ‘Cool Britannia’ kreeg, verspreidde zich door het land: Oasis’ opkomst weerspiegelde deze hervonden zelfverzekerheid. Met een setlist boordevol absolute hits, zoals Champagne Supernova, Wonderwall en Don’t Look Back in Anger, waren de twee dagen in Knebworth zowel een hoogtepunt in het succes van de band als een mijlpaal voor een hele generatie. Oasis Knebworth 1996 vertelt het verhaal van dat weekend, en van de speciale band tussen Oasis en haar fans. Dit verhaal wordt verteld via de ogen van deze fans, maar ook door aanvullende interviews met de band en de concertorganisatoren. Regisseur Jake Scott stelde de film samen van uren aan concertopnames en nooit eerder vertoonde beelden. Een uitgelaten en op momenten aangrijpende filmische viering van één van de belangrijkste concerten van de afgelopen 25 jaar