Martin Luther King vs. the FBI - De FilmHallen
Documentaire Laatste kans

Martin Luther King vs. the FBI

NRC
Tickets Vandaag
Vandaag
10:45
Morgen
10:45
zo 24 okt
10:45
Kies een datum
  • Eng
  • Kijkwijzer 9

Martin Luther King vs. the FBI is een verbijsterend relaas waarin aan de hand van archiefbeelden, scènes uit Hollywoodfilms en het commentaar van historici, publicisten en betrokkenen, wordt onthuld hoe de FBI het imago van King publiekelijk probeerde te schaden vanaf eind jaren 50 tot aan het moment dat hij werd vermoord in 1968.

Taal Engels / Ondertitels Nederlands / Speeltijd 106 minuten


Regie Sam Pollard / Cast

Martin Luther King Jr. (Zichzelf)

"Sterke documentaire"
NRC
"Toont een schandalige heksenjacht"
De Volkskrant

Regisseur Sam Pollard toont in zijn documentaire Martin Luther King vs. the FBI hoe de vreedzame voorvechter van de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging Martin Luther King Jr, kort na zijn beroemde ‘I have a dream’ speech door de FBI werd aangemerkt als gevaar voor de toekomst van Amerika. Met behulp van vrijgegeven geheime staatsdocumenten en geïnspireerd op het werk van historicus en Pulitzerprijs winnaar David J. Garrow laat de documentaire zien hoe de FBI onder leiding van J. Edgar Hoover, een heksenjacht opende op King, waarbij hij constant in de gaten werd gehouden en lastiggevallen door de Amerikaanse regering. Hoover zag in de massale beweging tegen rassendiscriminatie in jaren ’50 en’60 een communistisch complot en gaf opdracht King af te luisteren. FBI-rechercheurs ontdekten dat de geliefde en charismatische dominee er buitenechtelijke relaties op na hield en zetten hem met een getypte, anonieme brief onder druk: “Er is maar één ding dat u nog kunt doen. U weet wat het is.” Martin Luther King vs. The FBI is een verbijsterend relaas waarin aan de hand van archiefbeelden, scènes uit Hollywoodfilms en het commentaar van historici, publicisten en betrokkenen, wordt onthuld hoe de FBI het imago van King publiekelijk probeerde te schaden vanaf eind jaren 50 tot aan het moment dat hij werd vermoord in 1968.

"Hoever de organisatie bereid was te gaan wordt helder gereconstrueerd in deze sterke documentaire, die deels is gebaseerd op recent vrijgegeven documenten."
VPRO Cinema