Dear Comrades! - De FilmHallen
Tickets Vandaag
Vandaag
16:45
Morgen
16:45
wo 29 sep
16:45
Kies een datum
  • Drugs
  • Eng
  • Geweld
  • Groftaalgebruik
  • Kijkwijzer 12

Lyuda is een lokale partijbestuurder in Novotsjerkassk, een stad in het zuiden van de Sovjet-Unie. Ze is een trouw communist die tijdens de Tweede Wereldoorlog vocht voor de ideologie van Stalin. Wanneer een arbeidersstaking in de plaatselijke fabriek dreigt, pleit Lyuda voor een hard optreden om het verzet de kop in te drukken. Maar de demonstratie is onvermijdelijk en ook haar opstandige dochter kiest de kant van de arbeiders. De bijeenkomst wordt door de autoriteiten hard neergeslagen. Lyuda is getuige van het bloedbad en de paniek en komt tot het gruwelijke besef dat haar dochter mogelijk is omgekomen. Haar wereldbeeld kantelt. Ondanks de blokkade van de stad, de massale arrestaties en de pogingen van de autoriteiten om het bloedbad te verdoezelen, gaat ze wanhopig op zoek naar haar dochter.

Taal Russisch / Ondertitels Nederlands / Speeltijd 116 minuten


Regie Andrey Konchalovskiy / Cast Yuliya Vysotskaya, Vladislav Komarov, Andrey Gusev

Het verhaal van de aangrijpende Russische film Dear Comrades van Andrei Konchalovsky is gesitueerd in de Sovjet-Unie in 1962, ten tijde van Chroesjtsjov, toen een arbeidersstaking bloedig werd neergeslagen. Een geschiedenis die jarenlang in de doofpot werd gestopt. De in prachtig zwart-wit beelden geschoten film werd op het Filmfestival van Venetië bekroond met de speciale juryprijs en is verkozen als de Oscar-inzending voor Rusland.

"Indrukwekkend. Een historische film die je niet licht vergeet"
NRC
"Geschoten in prachtig zwart-wit en winnaar van de speciale juryprijs op Venetië"
VPRO Cinema

‘Stakende arbeiders in het arbeidersmekka? Zoiets kon niet bestaan’

De Volkskrant interviewde regisseur Andrej Kontsjalovski (84) over zijn nieuwe film. Lees het interview op de website van de Volkskrant.